De Vino Nobile di Montepulciano is een rode wijn met het predicaat DOCG (‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’). De wijn wordt geproduceerd in de Siena provincie, gelegen in Toscane. De Nobile is een van de oudere DOCG’s van Italië en heeft een rijke historie. In Montepulciano maken ze de volgende (DOC en DOCG)  kwaliteitswijnen: Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G., Rosso di Montepulciano D.O.C. en Vin Santo di Montepulciano D.O.C..

De Vino Nobile wordt gemaakt uit minimaal 70% Sangiovesi druiven en maximaal 30% andere toegestane druiven uit Toscane. Deze typische Italiaanse rode wijn heeft een edel karakter.

Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano
Via San Donato, 21
I-53045 Montepulciano (Siena)
www.consorziovinonobile.it

Het productiegebied van DOCG Montepulciano

De naam Vino Nobile duikt al op in het midden van de 18e eeuw, maar wordt pas is in de 20e eeuw overgenomen door andere locale wijnproducten. Adamo Fanetti was de eerste die consequent Vino Nobile di Montepulciano voerde en produceerde een rode kwaliteitswijn die zelfs prijzen won op de Grand Prix in Parijs in 1937.

Pas in 1965 werd het consortium voor Vino Nobile opgericht. Op het logo is een griffioen afgebeeld dat op alle flessen van de leden wordt gebruikt. Het duurde niet lang dat de naam en faam van de Vino Nobile resulteerde in promotie van DOC naar DOCG.

Toscane kent slechts 11 DOCG gebieden, tegen wel 41 DOC wijnproductie consortiums. Naast het feit dat Vino Nobile di Montepulciano een DOCG is, wordt er ook een Rosso di Montepulciano (DOC) geproduceerd en een Vin Santo di Montepulciano DOC.