De kwaliteitswijnen van Toscane.

Montalcino

jfkdjfkjflkjflkflkjfk

Chianti

jfkdjfkjflkjflkflkjfk

Toscane is een van de regio’s van Italië die bekend staat om haar hoge kwaliteitswijnen. Wie aan de wijnen van Toscane denkt, komt al gauw uit op Chianti, Vino Nobile, Brunello, Sangiovesi en de super Tuscans. Echter zijn er veel meer soorten wijn en productiegebieden die het vermelden waard zijn. Er zijn vier kwaliteitsniveaus, namelijk DOCG, DOC, IGT en de tafelwijn.

Het allerhoogste haalbare kwaliteitskenmerk is DOCG. De kenmerken worden als classificatie op de flessen gebruikt inclusief een kwaliteitszegel. Toscane telt 11 DOCG en 41 DOC regios en kunnen worden herkend aan de kwaliteitszegel op de hals van de fles. Betekent dit dan dat DOCG wijnen beter zijn dan DOC en DOC beter dan IGT? Wel nee, het zegt wel iets over de wijn, maar niet alles. Een van de topwijnen van Toscane is de Bolgheri Sassicaia, deze kreeg pas een DOC kwaliteitskenmerk in 2013!

DOCG  en DOC classificatie

Pas in 1963 is in Italië het DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)en DOC (Denominazione di Origine Controllata) classificatie ingevoerd. Wijnen die in aanmerking willen komen voor het predicaat DOCG moeten voldoen aan de eisen van het productschap. Het bestuur van de productschap wordt gevormd door de lokale wijnproducenten. Binnen het reglement van het productschap staat precies vermeld aan welke voorwaarden moet worden voldaan.

Ten eerste dient er in een afgebakend gebied worden geproduceerd, dat meestal gelijk is aan de gemeente- en/of provinciegrenzen. Daarnaast mag de wijn slechts van bepaalde toegelaten druivensoorten gemaakt worden. Na de oogst, moeten de druiven vervolgens via een vastgelegde productiemethode/vinificatie methode worden verwerkt. Als laatste eis, moet het eind product ,de gemaakte wijn, voldoen aan een aantal criteria, zoals bijvoorbeeld: hoe lang het proces moet duren, het niveau van alcohol, zuren en suiker en vele aanvullende eisen.

De wijnen worden jaarlijks gekeurd door een proefcommissie. Voldoet de wijn aan deze vereisten, dan mag het de classificatie gebruiken. De DOCG’s en DOC’s worden weer op hun beurt gecontroleerd door de overheid om zodoende de kwaliteit te waarborgen.

Montepulciano

Super Tuscans

jfkdjfkjflkjflkflkjfk

Toscane is een van de regio’s van Italië die bekend staat om haar hoge kwaliteitswijnen. Wie aan de wijnen van Toscane denkt, komt al gauw uit op Chianti, Brunelo en Sangiovesi. Echter zijn er veel meer soorten wijn en productiegebieden die het vermelden waard zijn. Er zijn vier kwaliteitsniveaus, namelijk DOCG, DOC, IGT en de tafelwijn.

Het allerhoogste haalbare kwaliteitskenmerk is DOCG. De kenmerken worden als classificatie op de flessen gebruikt inclusief een kwaliteitszegel. Toscane telt 11 DOCG en 41 DOC regios en kunnen worden herkend aan de kwaliteitszegel op de hals van de fles. Betekend dit dan dat DOCG wijnen beter zijn dan DOC en DOC beter dan IGT? Wel nee, het zegt wel iets over de wijn, maar niet alles. Een van de topwijnen van Toscane is de Bolgheri Sassicaia, deze kreeg pas een DOC kwaliteitskenmerk in 2013!

DOCG  en DOC classificatie

Pas in 1963 is in Italië het DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)en DOC (Denominazione di Origine Controllata) classificatie ingevoerd. Wijnen die in aanmerking willen komen voor het predicaat DOCG moet voldoen aan de eisen van het productschap. Het bestuur van de productschap wordt gevormd door de lokale wijnproducten. Binnen het reglement van het productschap staat precies vermeld aan welke voorwaarden moet worden voldaan.

Ten eerste dient er in een afgebakend gebied worden geproduceerd, die meestal gelijk is aan de gemeente en/of provincie grenzen. Daarnaast mag de wijn slechts van bepaalde toegelaten druivensoorten gemaakt worden. na de oogst, moeten druiven vervolgens via een vastgelegd productiemethode/vinificatie methode worden verwerkt. Als laatste eis, moet het eind product ,de gemaakte wijn, voldoen aan een aantal criteria, zoals bijvoorbeeld: hoe lang het proces moet duren, het niveau van alcohol, zuren en suiker en vele aanvullende eisen.

De wijnen worden jaarlijks gekeurd door een proefcommissie. Voldoet de wijn aan deze vereisten, dan mag het de classificatie gebruiken. De DOCG’s en DOC’s worden weer op hun beurt gecontroleerd door de overheid om zodoende de kwaliteit te waarborgen.

Aanbevolen DOCG wijnen.

jfkdjfkjflkjflkflkjfk
jfkdjfkjflkjflkflkjfk
jfkdjfkjflkjflkflkjfk
jfkdjfkjflkjflkflkjfk

Die DOCGs der Toskana

1. Brunello di Montalcino DOCG

2. Carmignano DOCG

3. Chianti DOCG

4. Chianti Classico DOCG

5. Elba Aleatico Passito DOCG

6. Montecucco Sangiovese DOCG

7. Morellino di Scansano DOCG

8. Suvereto DOCG

9. Val di Cornia Rosso DOCG

10. Vernaccia di San Gimignano DOCG

11. Vino Nobile di Montepulciano DOCG

Ongekende DOC wijnen!

jfkdjfkjflkjflkflkjfk
jfkdjfkjflkjflkflkjfk
jfkdjfkjflkjflkflkjfk
jfkdjfkjflkjflkflkjfk

De DOC’s van Toscana.

1. Ansonica Costa dell’Argentario DOC
2. Barco Reale di Carmignano DOC
3. Bianco dell’Empolese DOC
4. Bianco di Pitigliano DOC
5. Bolgheri DOC
6. Bolgheri Sassicaia DOC
7. Candia dei Colli Apuani DOC
8. Capalbio DOC
9. Colli dell’Etruria Centrale DOC
10. Colli di Luni DOC
11. Colline Lucchesi DOC
12. Cortona DOC
13. Elba DOC
14. Grance Senesi DOC
15. Maremma Toscana DOC
16. Montecarlo DOC
17. Montecucco DOC
18. Monteregio di Massa Marittima DOC
19. Montescudaio DOC
20. Moscadello di Montalcino DOC

21. Orcia DOC
22. Parrina DOC
23. Pomino DOC
24. Rosso di Montalcino DOC
25. Rosso di Montepulciano DOC
26. San Gimignano DOC
27. San Torpè  DOC
28. Sant’Antimo DOC
29. Sovana DOC
30. Terratico di Bibbona DOC
31. Terre di Casole DOC
32. Terre di Pisa DOC
33. Val d’Arbia DOC
34. Val d’Arno di Sopra DOC
35. Val di Cornia DOC
36. Valdichiana Toscana DOC
37. Valdinievole DOC
38. Vin Santo del Chianti DOC
39. Vin Santo del Chianti Classico DOC
40. Vin Santo di Carmignano DOC
41. Vin Santo di Montepulciano DOC

Ontdek alle Italiaanse wijnen uit Toscane van Importeria!